Antidekubitni dusek uputstvo

Antidekubitni dušek uputstvo za montažu i održavanje dušeka za duži vek trajanja.

 1.  Prilikom preuzimanja dušeka proverite da li se u kutiji nalaze sledece stavke (kompresor, dušek, dva spojena creva, lepak sa flekicama)
 2.  Pre postavljanja dušeka na ležaj, proverite da nema ostrih predmeta na njemu ili federa koji bi mogli da izazovu bušenje dušeka. Obratiti pažnju na nokte, braunile(igle), oštre ivice kreveta itd.
 3.  Postavite dušek na ležaj, hrapavi deo ide gore a glatki isposod. Ulazi za povezivanje gumenih creva obavezno postaviti da budu kod nogu sa gornje strane.
 4. Dušek ima produžene trake sa gornje i sa donje strane. Produžene trake su nastavci od 45cm na kojima pacijent ne leži i na njima nema saćnih komora već su glatke. One služe sa fiksiranje dušeka za ležaj. Savite produžene trake ispod dušeka.
 5.  Kada ste postavili dušek na ležaj povežite kompresor sa dušekom. Povezivanje se vrši tako sto će te spojiti dva bela creva sa kompresorom i dušekom. Proveriti da li je dobro postavljena guma i da nema pustanje vazduha. Nije  bitni koja strana gumenih creva ide u kompresor a koja u dušek.
 6.  Kada ste povezali dušek i komresor uključite kompresor u struju  i podesite osigurac na maksimalnu tvrdoću(krug koji se okrece) i upalite kompresor na zeleno dugme.
 7.  Jako bitna stvar je da pacijent ne sme da bude na dušeku dok je proces punjenja/formiranja.
 8.  Kada ste ukljucili dušek, kompresor ce poceti da puni komore dušeka. Puniće neizmenično redove, što znači da će jedan red da bude pun a drugi polu prazan i tako neizmenično. Samo punjenje traje nekih 20 do 35 minuta.
 9.  Nakon svih ovih koraka pacijent moze da se legne na dušek. Prekriti dušek nekom posteljinom/čaršavom ali obratite pažnju da posteljina ne bude previše debela jer onda dušek nema efekata. Takođe možete staviti i mušeme ako neko već koristi.
 10.  Podešavanje pritiska u dušeku pacijent sam odredjuje po potrebi. Odredjivanje pritiska se podesava na kompresoru okretanjem osigurača od MIN do MAX. Na kompresoru imate brojeve do 130 što bi značilo ako pacijent ima 80kg okrenite na 80kg.
 11. Kompresor se ne gasi, ako pacijent nije konstantno ležeči možete ga gasiti i upaliti da se dopuni 15 min pre nego što će opet da legne na antidekubitni dušek.
 12. Dušek se neće prepumpati i pući ako bude radio konstantno. Kompresor reguluše pritisak u komorama.
 13. Dušek čistite/perete samo mlakom vodom i deterđžentom. Nikako nemojte koristiti alkjkohol i ostala hemijska sredstva koja u dodiru sa PVC materijalom izazivaju topljenje i popuštanje varova.
 14. Pazite da ne prekoračite maksiimalnu nosivost.
 15. Dušek je namenjen za jednu osobu

 

antidekubitni program